Čišćenje od parazita

ciscenje-od-parazita

Podeli tekst

Šta podrazumeva čišćenje od parazita?

Čišćenje od parazita za kućne ljubimce je veoma važno. Ukoliko imate ljubimca, važno je znati da je čišćenje od parazita veoma bitna stavka u brizi o životinjama. Paraziti mogu da izazovu niz problema, od iritacije kože, do ozbiljnih bolesti, pa čak i uginuća životinje. Neki paraziti se takođe mogu preneti i na ljude. Zato je veoma važno informisati se o parazitskim oboljenjima i redovno svog ljubimca štititi i čistiti od svih vrsta parazita i preuzeti sve preventivne mere kako bi se bolest sprečila. Paraziti mogu biti spoljni i unutrašnji.

Spoljni su:

 • Krpelji
 • Buve
 • Šugarac
 • Vaši
 • Parazit demodikoze

Unutrašnji paraziti su:

 • Oble gliste
 • Pantljičare
 • Srčani crv

Spoljni paraziti se tretiraju raznim praškovima, rastvorima i ampulama, a unutrašnji tabletama i pastama. Svi ovi preparati mogu se kupiti u veterinarskim apotekama i ambulantama, a pre upotrebe bilo kog preparata obavezno se konsultujte sa vašim veterinarom. Preporučuje se da se prvo čišćenje štenaca i mačića od parazita i vakcinacija uradi već sa otprilike šest nedelja starosti. Čišćenje od parazita je obavezno uraditi pre vakcinacije. U tom uzrastu čiste se od unutrašnjih parazita, kao što su gliste i pantljičare.

Najčešća oboljenja koja izazivaju paraziti

 • Demodikoza – izaziva je parazit koji je redovno nalazi na koži, ali se bolest ispoljava u slučaju da se količina tog parazita drastično poveća ili imunitet životinje drastično opadne. Nastanak ove bolesti mogu podstaći loša ishrana, hormonski poremećaji, pa i stres (izbacivanje životinje na ulicu, selidba, okot, neke traume). Odlikuje se gubitkom dlake, ali bez izraženog svraba. Lečenje ovog oboljenja je dugotrajno i mora biti pod kontrolom veterinara.
 • Alergijski dermatitis – iritacija kože izazvana buvama. Prepoznaćete je po opadanju dlake od učestalog češanja, najčešće u predelu korena repa, šapama, stomaku.
 • Šuga – izaziva je parazit šugarac, prenosi se direktnim kontaktom sa drugom obolelom životinjomi, ili indirektno preko predmeta koji je bio u kontaktu sa obolelom životinjom. Javlja se najčešće u lošim higjenskim uslovima.Prvi znaci koji ukazuju na šugu su: crvenilo, osip i svrab, gubitak dlake, čirevi i lezije,ljuskava koža. U teškim slučajevima šuga može uzrokovati i gubitka vida i sluha,gubitak apetita i telesne težine. Može se javiti na jednom mestu na telu ili više manjih mesta, ili zahvatiti celo telo. Veoma važno je da znate da se šuga može preneti i sa obolelog psa ili mačke na čoveka i zato je veoma važno da prepoznate simptome šuge kod ljubimca i da ga na vreme odvete kod veterinara kako bi se započelo lečenje.
 • Crevni paraziti – oble gliste i pantljičare mogu dovesti do ozbiljnih stanja ljubimca zbog velike iritacije creva, koja dovodi i do bakterijskih i virusnih infekcija, zatim do lošeg usvajanja hranljivih materija, opšteg lošeg zdravstvenog stanja, čak i smrti.
 • Piroplazmoza ili babezioza pasa – je veoma teško oboljenje izazvano parazitima koji pripadaju Protozoama, a prenose ih krpelji. Ovi paraziti uništavaju crvena krvna zrnca – eritrocite. U početku se javlja visoka temperatura koju prati malaksalost i bezvoljnost psa. Kasnije se javlja anemija, žutica i pojava krvi u mokraći.
 • Bolest srčanog crva ili dirofilariaza – predstavlja ozbiljno i potencijalno fatalno oboljenje koje pogađa pse i mačke. Uzročnik je krvni parazit koji se prenosi ujedom zaraženog komarca koji prenosi larve crva. Kada uđu u telo domaćina larve sazrevaju u odrasle crve koji mogu da narastu i do 12 inča dužine i žive u srcu, plućima i krvnim sudovima zaražene životinje. Simptomi bolesti su različiti, zavisno od težine infekcije. U blagim slučajevima, možda uopšte nema simptoma. Međutim, kako infekcija napreduje, javlja se kašalj, otežano disanje, umor, gubitak težine i otečen abdomen. U teškim slučajevima, srčani crv može dovesti do srčanog zastoja i smrti.

Lečenje bolesti srčanog crva može biti skupo i komplikovano. Prvi korak je potvrđivanje dijagnoze kroz analize krvi i snimanja. Kada se postavi dijagnoza, lečenje može da podrazumeva lekove za ubijanje odraslih crva, kao i antibiotike za lečenje sekundarnih infekcija. U nekim slučajevima, operacija može biti neophodna da bi se crvi uklonili iz srca i pluća. Prevencija je ključna kada je u pitanju srčani crv. To se može postići redovnom upotrebom preventivnih lekova koje propisuje veterinar.

Postavite nam pitanje

Tu smo za vas

Pročitaj još

skracivanje-zubi-kod-kunica
Glodari

Skraćivanje zuba kod kunića

Skraćivanje zuba kod kunića Skraćivanje zuba kod kunića je nešto o čemu morate razmišljati ukoliko posedujete kunića kao kućnog ljubimca. Prerasli zubi kod kunića su

kastracija-psa
Psi

Kastracija psa

Kastracija psa Kastracija psa mužijaka je operativni postupak koji uključuje uklanjanje testisa psa. Ovaj postupak veterinari često preporučuju kako bi se smanjio ili eliminisao nagon

Zabrinuti ste za vašeg ljubimca i imate pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte

Scroll to Top