Kastracija mačora

kastracija-macora

Podeli tekst

Šta je kastracija mačora?

Kastracija mačora je procedura koja podrazumeva uklanjanje testisa mačora. Ova procedura se obavlja iz različitih razloga, uključujući kontrolu populacije, modifikaciju ponašanja i medicinske razloge. Iako se radi o rutinskoj proceduri, još uvek postoje neke zablude i nedoumice u vezi sa ovom temom.

Koje su prednosti kastracije mačora?

Jedna od primarnih prednosti kastriranje muških mačaka je kontrola populacije. Poznato je da mačori lutaju i pare se sa više ženki, što može dovesti do prenaseljenosti i povećanja broja mačaka lutalica. Kastracijom mačora možemo smanjiti broj neželjenih legla i napuštenih mačića. Još jedna prednost kastraracije je modifikacija ponašanja. Poznato je da mačori ispoljavaju agresivno i teritorijalno ponašanje, kao što je obeležavanje teritorije prskanjem urina i borba sa drugim mačorima. Kastracijom možemo da smanjimo njihov nivo testosterona, što može dovesti do smanjenja ovakvog ponašanja. Kastracija takođe može imati medicinske benefite za mačore. Može da smanji rizik od određenih karcinoma, kao što je karcinom testisa, i da smanji rizik od infekcija urinarnog trakta. To takođe može da produži njihov životni vek i poboljša njihovo celokupno zdravlje.

Koji su rizici kastracije mačora?

Iako je kastracija generalno bezbedna procedura, još uvek postoje neki rizici. Najčešći rizici uključuju krvarenje, infekciju i negativne reakcije na anesteziju. Međutim, ti rizici su relativno mali i većina mačora se brzo oporavi od zahvata. Jedan od potencijalnih rizika kastracija je dobijanje na težini. Kastrirani mačori imaju sporiji metabolizam i mogu zahtevati manje kalorija od nekastriranih mužjaka. To može dovesti do dobijanja na težini ako se njihova ishrana ne prilagodi. Takođe, kastrirani mačori su često i manje aktivni i mirniji, što takođe može doprineti njihovoj gojaznosti, pa bi ih trebalo češće stimulisati na igru i aktivnost.

Kada uzeti u obzir kastraciju mačora?

Ako razmišljate o kastriranju vašeg mačora, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir. Prvi faktor su godine. Preporučuje se da se zahvat uradi između 4 i 6 meseci starosti, pre nego što mačka dostigne seksualnu zrelost. To može sprečiti neželjena legla i smanjiti rizik od određenih bolesti. Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je ponašanje. Ako vaš mačor ispoljava agresivno ili teritorijalno ponašanje, može se preporučiti kastracija kako bi se smanjilo ovakvo ponašanja. Medicinski razlozi su, takođe, faktor koji treba uzeti u obzir kada odlučujete da li da uradite zahvat. Ako vaša mačor ima visok rizik od razvoja određenih karcinoma ili infekcija urinarnog trakta, može se preporučiti kastracija kako bi se smanjili ovi rizici.

Kastracija mačora  oporavak

Kastracioni zahvat je rutinska operacija za koju je obično potrebno manje od 30 minuta da se obavi. Mačor će biti stavljen pod opštu anesteziju, a testisi će biti uklonjeni kroz mali rez u skrotumu. Rez će biti zatvoren šavovima ili hirurškim lepkom. Nakon zahvata, vaš mačak će se možda ponašati drugačije, i možda letargično na nekoliko dana. Moraćete da ograničite njihovu aktivnost i nadgledate rez zbog bilo kakvih znakova infekcije ili krvarenja. Vaš veterinar će dati savete kako da brinete o svom mačku tokom perioda oporavka.

Kastracija mačora je bezbedna i efikasna procedura koja nudi brojne pogodnosti za muške mačke. Može smanjiti rizik od prenaseljenost, sprečiti neželjena legla, modifikovati ponašanje i poboljšati celokupno zdravlje. Iako postoje neki rizici, oni su relativno niski, a većina mačora se brzo oporavi od zahvata. Ako razmišljate o kastriranju svog mačora, važno je da razgovarate o proceduri sa svojim veterinarom i odmerite prednosti i rizike pre nego što donesete odluku.

Postavite nam pitanje

Tu smo za vas

Pročitaj još

skracivanje-zubi-kod-kunica
Glodari

Skraćivanje zuba kod kunića

Skraćivanje zuba kod kunića Skraćivanje zuba kod kunića je nešto o čemu morate razmišljati ukoliko posedujete kunića kao kućnog ljubimca. Prerasli zubi kod kunića su

kastracija-psa
Psi

Kastracija psa

Kastracija psa Kastracija psa mužijaka je operativni postupak koji uključuje uklanjanje testisa psa. Ovaj postupak veterinari često preporučuju kako bi se smanjio ili eliminisao nagon

Zabrinuti ste za vašeg ljubimca i imate pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte

Scroll to Top