Kastracija psa

kastracija-psa

Podeli tekst

Kastracija psa

Kastracija psa mužijaka je operativni postupak koji uključuje uklanjanje testisa psa. Ovaj postupak veterinari često preporučuju kako bi se smanjio ili eliminisao nagon za parenjem, smanjila agresija ili rizik od određenih zdravstvenih problema.

Koje su prednosti kastracije psa?

Postoji mnogo prednosti kada je u pitanju kastracija psa. Jedna od najznačajnijih prednosti je što može pomoći u sprečavanju neželjenih legla. Kastracija, takođe, može smanjiti rizik od određenih zdravstvenih problema, kao što su infekcije i tumori testisa i prostate. Još jedna prednost kastracije psa je u tome što može pomoći u smanjenju određenih problema u ponašanju. Mužijaci koji nisu kastrirani češće ispoljavaju agresivno ponašanje, a često znaju i da obeležavaju svoju teritoriju mokrenjem po kući. Kastracija može doprineti da se spreči ovakvo ponašanja vašeg ljubimca.

Koji su rizici prilikom kastracije psa?

Iako postoje mnoge prednosti kastriranja, postoje i neki rizici. Iako je kastracija generalno bezbedna procedura, još uvek postoje neki rizici. Najčešći rizici uključuju krvarenje, infekciju i negativne reakcije na anesteziju. Međutim, ti rizici su relativno mali i većina pasa se brzo oporavi od zahvata. Još jedan rizik kastracije je da može dovesti do dobijanja na težini. To je zato što kastrirani psi imaju sporiji metabolizam i mogu zahtevati manje kalorija. Da biste sprečili dobijanje na težini, važno je da redovno pratite ishranu svog psa i ako je potrebno da mu redukujete ishranu i omogućite redovnu aktivnost.

Kada treba izvršiti kastraciju psa?

Najbolje vreme za kastraciju psa zavisi od nekoliko faktora, uključujući njegove godine, rasu i celokupno zdravlje. Generalno, većina veterinara preporučuje kastraciju mužijaka uzrasta od šest do dvanaest meseci. Takođe je važno da razmotrite celokupno zdravlje vašeg psa. Ako vaš pas ima bilo kakve zdravstvene probleme, posavetujte se sa vašim veterinarom pre zakazivanja operacije.

Koja je procedura prilikom kastracije psa?

Procedura kastracije se obično izvodi pod opštom anestezijom i potrebno je oko 30 minuta da se završi. Nakon zahvata, vaš pas će biti pažljivo praćen zbog bilo kakvih znakova komplikacija. Istog dana vašeg ljubimca možete odvesti kući.

Oporavak nakon kastracije psa

Nakon zahvata, vaš pas će morati da se odmori nekoliko dana kako bi omogućio hirurškom mestu da se izleči. Možda ćete morati da ograničite nivo aktivnosti vašeg psa i sprečite ga da skače ili trči nekoliko dana nakon zahvata, dok rana ne zaraste. Vaš veterinar će vam nakon zahvata dati detaljna uputstva o tome kako da brinete o svom ljubimcu.

Kastracija psa je česta procedura koja može da pruži mnoge pogodnosti i vama i vašem ljubimcu. Iako postoje neki rizici, većina pasa se brzo oporavi i iskusi mali broj komplikacija nakon zahvata. Ukoliko razmišljate o kastraciji vašeg psa, obavezno razgovarajte o proceduri sa svojim veterinarom pre nego što donesete odluku.

Postavite nam pitanje

Tu smo za vas

Pročitaj još

skracivanje-zubi-kod-kunica
Glodari

Skraćivanje zuba kod kunića

Skraćivanje zuba kod kunića Skraćivanje zuba kod kunića je nešto o čemu morate razmišljati ukoliko posedujete kunića kao kućnog ljubimca. Prerasli zubi kod kunića su

kastracija-psa
Psi

Kastracija psa

Kastracija psa Kastracija psa mužijaka je operativni postupak koji uključuje uklanjanje testisa psa. Ovaj postupak veterinari često preporučuju kako bi se smanjio ili eliminisao nagon

Zabrinuti ste za vašeg ljubimca i imate pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte

Scroll to Top