Krpelji

krpelji

Podeli tekst

Krpelji kod životinja, kako da ih prepoznate i zaštitite svog ljubimca

Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju životinja i ljudi. Mogu se naći u prirodi, naročito u visokoj travi i šumama. Međutim, krpelji se mogu naći i na kućnim ljubimcima, što može biti opasno po njihovo zdravlje. Krpelji su najaktivniji u proleće i jesen, kada su temperature umerene. Mogu da se prikače na kožu životinje ili čoveka i da ostanu tamo nekoliko dana dok se hrane krvlju.

Kako prepoznati krpelja?

Krpelji su smeđi, crni, obično veličine graška ili manji. Mogu se pričvrstiti na bilo koji deo tela životinje, ali se najčešće nalaze na vratu, glavi, ušima, nogama i abdomenu.

Kako da zaštititi vašeg psa od krpelja?

Krpelji su jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju vlasnici pasa. Zato je važno da preduzmete mere kako biste zaštitili svog psa od krpelja i da biste sprečili ozbiljne bolesti koje se mogu preneti ovim parazitima. Evo nekoliko saveta kako da to uradite:

 • Redovno pregledajte svog psa: Najbolji način da sprečite infekciju krpelja je da redovno proveravate svog psa. Ovo možete da radite svaki dan, naročito posle šetnje u prirodi. Ispitajte celo telo psa, uključujući uši, predele očiju i rep. Ako pronađete krpelja, odmah ga uklonite.
 • Koristite preventivne proizvode: Postoje razni preventivni proizvodi koji mogu pomoći u zaštiti vašeg psa od krpelja. To mogu biti sprejevi, ogrlice, ampule, kapi koje se nanose na kožu psa. Ovi proizvodi obično sadrže hemikalije koje odbijaju krpelje ili ih ubijaju. Međutim, zaštita je delimična i još ne postoji idealno zaštitno sredstvo koje bi životinju u potpunosti zaštitilo. Postoji vakcina koja uveliko smanjuje mogućnost oboljevanja životinje, ako i oboli, oboli u blažem obliku bolesti, koja nije smrtonosna.
 • Održavajte životnu sredinu čistom: Krpelji vole vlažna i tamna mesta, pa je važno da okolina bude čista i suva. Održavajte vaše dvorište, redovno kosite travu i uklanjajte lišće i grane. Ukoliko je potrebno koristite i insekticide da smanjenje broja krpelja u okruženju.
 • Izbegavajte visokorizične oblasti: Postoje oblasti koje su poznate po visokom riziku od krpelja. To su uglavnom šumske oblasti ili oblasti sa visokom travom. Ako živite u blizini takvih oblasti, pokušajte da izbegnete šetnje ovim prostorima ili da ograničite vreme koje vaš pas provodi tamo.
 • Hranite svog psa zdravo: Zdrava ishrana može pomoći da se pojača imuni sistem vašeg psa, što mu može pomoći da lakše odoli infekcijama krpelja. Hranite svog psa uravnoteženom ishranom koja sadrži dovoljno proteina, vitamina i minerala.
 • Održavajte higijenu pasa: Redovno kupanje i četkanje vašeg psa može pomoći u sprečavanju infekcije krpelja. Kupanje može da ukloni krpelje koji se još nisu zakačili za kožu, dok četkanje može da ukloni mrtve krpelje i smanji broj novih infekcija.
 • Pazite na simptome: Ako primetite da vaš pas ima simptome kao što su groznica, slabost ili gubitak apetita nakon što je bio izložen krpeljima, odmah ga odvedite kod veterinara. Ovo mogu biti znaci infekcije koju prenosi krpelj.
 • Pravilno uklonite krpelja: Ako pronađete krpelja na svom psu, važno je da ga pravilno uklonite. Bitno je da se krpelj odstrani ceo, da ne ostane glava krpelja u koži psa.
 • Odlazite u redovne posetite veterinaru: Redovne posete veterinaru mogu pomoći u otkrivanju infekcija koje su preneli krpelji pre nego što postanu ozbiljan problem. Veterinar može da uradi testove kako bi utvrdio da li vaš pas ima neke infekcije i da preporuči lečenje ako je potrebno.

Kako se pravilno uklanjaju krpelji?

Redovno pregledajte svog ljubimca nakon šetnje u prirodi. Ako primetite krpelja na svom ljubimcu, važno je da ga odmah uklonite. To možete da uradite uz pomoć pincete ili specijalne alatke za uklanjanje krpelja. Važno je da ne čupate krpelja jer to može dovesti do toga da ostane deo krpelja u koži životinje. Umesto toga, nežno izvlačite krpelja napolje dok se ne odvoji od kože. Ukoliko niste sigurni kako da izvadite krpelja, najbolje da se obratite svom veterinaru.

Zašto su krpelji opasni za životinje?

Krpelji su opasni za životinje jer mogu da prenesu razne bolesti. Najčešće bolesti izazvane krpeljima su lajmska bolest, piroplazmoza ili babesioza, erlihioza i anaplasmoza. Ove bolesti mogu biti veoma ozbiljne i čak fatalne ako se ne leče na vreme. Zato je važno da redovno pregledate svog ljubimca nakon šetnje u prirodi i da ga zaštitite od krpelja.

Bolesti koje prenose krpelji

 • Lajmska bolest se prenosi ujedom zaraženog krpelja. Kada zaraženi krpelj ujede životinju, bakterija Borrelia burgdorferi se prenosi u njeno telo. Ova bakterija se može proširiti po celom telu i izazvati razne simptome. Simptomi lajmske bolesti mogu da variraju od blagih do teških. U ranoj fazi bolesti, životinja može imati groznicu, gubitak apetita i umor. Kasnije se mogu javiti simptomi kao što su bolovi u zglobovima, upala mišića i problemi sa kožom. Ukoliko se bolest ne leči na vreme, mogu se javiti ozbiljne komplikacije kao što su oštećenje srca i nervnog sistema.
  Lečenje lajmske bolesti obično podrazumeva upotrebu antibiotika. Važno je da što pre posetite veterinara i započnete sa lečenjem kako biste sprečili ozbiljne komplikacije. Zato je jako bitno da redovno kontrolišete svoje ljubimce kako biste otkrili infekciju u ranoj fazi.
 • Piroplazmoza ili babesioza je bolest pasa i ostalih domaćih životinja koje uzrokuju protozoe iz roda Babesia. Bolest je brzog toka, propraćena visokom temperaturom, bledilom sluznica (anemija), žuticom i mokrenjem krvi. Bolest je akutna sa izrazito povišenom temperaturom, preko 40°C. Pas se povlači u mirnije i tamnije delove stana, nezainteresovan je za okolinu, odbija uzimanje hrane, ponekad se javljaju smetnje sa stolicom – zatvor ili proliv, rad srca i disanje je ubrzano, izrazito je karakteristično žutilo sluznica, mokraća je tamno crvene boje. Vrlo je bitno da u tom trenutku hitno intervenišete, odnosno da psa odvedete veterinaru radi adekvatne terapije. Lečenje se sprovodi preparatom koji uništava babezije u organizmu, antibioticima i vitaminima koji pomažu organizmu u borbi protiv bolesti. U većini slučajeva to je dovoljna terapija. U težim slučajevima, kada lečenje bolest nije počelo na vreme, može biti neophodna i transfuziju krvi.
 • Erlihioza je bolest koju takođe prenose krpelji. Akutna faza javlja se u prve dve do četiri nedelje od nastanka infekcije. Groznica, gubitak težine, anomalije nervnog sistema, respiratorni distres, krvarenje i drugi simptomi se mogu videti tokom ove početne faze. U kasnijim fazama javljaju se i hromost, anemija, oticanje ekstremiteta i problemi sa koagulacijom krvi. Svako napredovanje bolesti u sledeću fazu čini lečenje erlihioze težim i zato je rano otkrivanje bolesti veoma važno da bi tretman bio uspešan.
 • Anaplazmoza je bolest koju prenose krpelji. Kod pasa se javlja u dva oblika: Anaplasma phagocytophilium – napada bela krvna zrnca i Anaplasma platys – inficira krvne pločice psa zadužene za koagulaciju krvi. Simptomi bolesti počinju od 10 do 14 dana nakon ujeda zaraženog krpelja. Najčešće se javlja groznica, gubitak apetita, drhtavica, grčevi mišića, bolovi i oteknuće zglobova. Bitno je dojagnozu uspostaviti na vreme i početi sa lečenjem. Terapija se sprovodi 3-4 nedelje u zavisnosti od stanja životinje.

Kako održavati higijenu životinje nakon uklanjanja krpelja?

Kada uspešno uklonite krpelja sa ljubimca, važno je da održavate higijenu kože na mestu gde je krpelj bio pričvršćen. Očistite kožu i dezinfikujte alkoholom ili drugim sredstvom za dezinfekciju. Takođe, pratite svog ljubimca nekoliko dana nakon uklanjanja krpelja kako biste bili sigurni da nema znakova infekcije.

Kako prepoznati simptome bolesti koje izazivaju krpelji?

Simptomi bolesti izazvanih krpeljima mogu da se razlikuju u zavisnosti od vrste bolesti. Međutim, neki od najčešćih simptoma uključuju groznicu, gubitak apetita, letargiju, bolove u mišićima i zglobovima, diareju, povraćanje, kao i promene u ponašanju. Ukoliko primetite neki od ovih simptoma kod vašeg ljubimca nakon što je bio izložen krpeljima, važno je da ga što pre odvedete kod veterinara kako biste dobili odgovarajući tretman.

Kako lečiti bolesti izazvane krpeljima?

Ukoliko primetite da vaš ljubimac ima simptome bolesti nastale krpeljima, kao što su groznica, gubitak apetita ili letargija, važno je da ga što pre odvedete kod veterinara. Veterinar će sprovesti testove kako bi utvrdio koja je bolest i propisaće odgovarajući tretman.
Nakon primljene terapije životinju treba poštedeti svih fizičkih napora i hraniti je laganom i lako svarljivom hranom po preporuci veterinara.

Postavite nam pitanje

Tu smo za vas

Pročitaj još

skracivanje-zubi-kod-kunica
Glodari

Skraćivanje zuba kod kunića

Skraćivanje zuba kod kunića Skraćivanje zuba kod kunića je nešto o čemu morate razmišljati ukoliko posedujete kunića kao kućnog ljubimca. Prerasli zubi kod kunića su

kastracija-psa
Psi

Kastracija psa

Kastracija psa Kastracija psa mužijaka je operativni postupak koji uključuje uklanjanje testisa psa. Ovaj postupak veterinari često preporučuju kako bi se smanjio ili eliminisao nagon

Zabrinuti ste za vašeg ljubimca i imate pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte

Scroll to Top