Skraćivanje zuba kod kunića

skracivanje-zubi-kod-kunica

Podeli tekst

Skraćivanje zuba kod kunića

Skraćivanje zuba kod kunića je nešto o čemu morate razmišljati ukoliko posedujete kunića kao kućnog ljubimca. Prerasli zubi kod kunića su veoma čest problem sa kojim se suočavaju ljubimci i njihovi vlasnici. Odrastao kunić ima 28 zuba. Zubi kunića rastu neprestano tokom celog života. Za 3 do 4 nedelje mogu narasti i preko jednog cm. Donja vilica kunića je malo uvučenija u odnosu na donju, što omogućava da se zubi stalno trljaju i na taj način se troše i skraćuju.

U preventivi oboljenja zuba kod kunića najvažnija je ishrana. Ona pre svega podrazumeva unos vlakana i minerala. Najbolja hrana za kuniće su trava i seno. Grickajući travu i seno, kunić troši, odnosno tupi svoje zube.
Kunić u svom kavezu uvek treba da ima grančicu koju će grickati i na taj način skraćivati zube.

Ukoliko kunić ne uspe sam dovoljno da istroši zube, moraće mu se skratiti sečenjem ili brušenjem. Zube kunića treba redovno skraćivati. Prerasli sekutići se moraju skraćivati u proseku jednom u mesec dana, mada se taj prosek razlikuje od kunića do kunića i od slučaja do slučaja, nekad i na svake 2 do 3 nedelje.
Kunića za taj zahvat nije potrebno uspavljivati. Veterinar će zube kunića skratiti ili posebnim makazama ili pomoću stomatološkog aparata. Zadnji zubi zahtevaju redovno brušenje, uglavnom na 1 do 2 meseca.

Simptomi preraslih zuba kod kunića

Prednji zubi kunićima služe za hvatanje i sečenje hrane, čišćenje krzna i češanje. Kada su zubi deformisani kunić neće biti u mogućnosti da te aktivnosti normalno obavlja što može dovesti do niza drugih problema.

Prvi znaci zubnih problema kod kunića su:

  • manje jede
  • bira mekšu hranu
  • ispada mu hrana iz zuba
  • lučenje prevelike količine pljuvačke
  • škrgutanje zubima
  • gnojni iscedak iz oka i nosa
  • delimičan ili potpun gubitak apetita i težine
  • problemi sa varenjem, pospanost
  • lenjost

Ukoliko zubi kunića prerastu, kuniću će pre svega biti otežano hranjenje. Prerastanjem zuba se mogu formirati oštre ivice koje izazivaju oštećenja na jeziku i obrazima.

Prerastao zub se može inficirati i dovesti do stvaranja apcesa, tj. gnojnih upala. To je naročito opasno ako se infekcija proširi na okolne kosti. Lečenje apcesa kod kunića je veoma komplikovano i dugo. Proces oporavka i zarastanja rane može da traje nedeljama.

Kako se skraćuju zubi kod kunića

Zube skraćuje veterinar. Najbolja opcija je brušenje, najmanje oštećuje zube i čuva njihovu dugovečnost. Brušenje se obavlja specijalnim aparatom, pod sedacijom kako bi se smanjio nivo stresa i opiranja kunića. Kod brušenja nema mogućnosti da se zub polomi. Druga opcija je sečenje zuba. Koriste se specijalne makazama namenjene za to. Ne radi se pod sedacijom, može se obavljati i kod kuće, nakon što vam iskusna osoba pokaže kako. Postoji mogućnost da se zub polomi ispod desni što može uzrokovati probleme, međutim, ako se pravilno obavlja mogućnosti su veoma male. Treća opcija je vađenje zuba. Obavlja se samo ako veterinar proceni da je to u najboljem interesu kunića, kod težih poremećaja. Radi se pod totalnom anestezijom. Kunić može najnormalnije da nastavi da jede i živi bez svih prednjih zuba.

Lečenje problema sa zubima kod kunića

Sekutići su lako dostupni za pregled. Pretkutnjaci i kutnjaci nalaze se duboko u usnoj šupljini i nisu lako vidljivi, pa je za pregled zadnjih zuba potrebno korišćenje posebnog instrumenta.
Često se kunić mora i anestezirati kako bi se stekao potpun uvid u sve zube. Nekad je poželjno napraviti i rendgenski nalaz glave kod sumnje na probleme sa zubima. Lečenje će zavisiti od ustanovljene dijagnoze. Neki problemi se jednostavno mogu rešiti skraćivanjem i brušenjem zuba. Za ozbiljnija stanja neophodna je dugotrajna terapija ili čak hirurgija, kao u slučaju pojave apcesa. Prerasli zubi su veoma čest problem kod kunića i mnogi vlasnici se sa time uspešno bore godinama. Ukoliko ga redovno i pravilno tretirate, sprečiće nastanak drugih problema i omogućiti zdrav i bezbrižan život vašeg ljubimca.

Postavite nam pitanje

Tu smo za vas

Pročitaj još

skracivanje-zubi-kod-kunica
Glodari

Skraćivanje zuba kod kunića

Skraćivanje zuba kod kunića Skraćivanje zuba kod kunića je nešto o čemu morate razmišljati ukoliko posedujete kunića kao kućnog ljubimca. Prerasli zubi kod kunića su

kastracija-psa
Psi

Kastracija psa

Kastracija psa Kastracija psa mužijaka je operativni postupak koji uključuje uklanjanje testisa psa. Ovaj postupak veterinari često preporučuju kako bi se smanjio ili eliminisao nagon

Zabrinuti ste za vašeg ljubimca i imate pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte

Scroll to Top