Sterilizacija ženke psa

sterilizacija-zenke-psa

Podeli tekst

Šta je sterilizacija ženke psa?

Sterilizacija ženke psa je medicinski postupak u kojem se uklanjaju reproduktivni organi ženke, uključujući jajnike i maternicu kako bi se spriječila reprodukcija. Ovaj postupak se obično izvodi pod opštom anestezijom, a ženka se obično vraća kući istog dana. Postupak sterilizacije ženskog psa je veoma bezbedan i efikasan, a može se obaviti u bilo kom uzrastu nakon što ženka dostigne zrelost.

Zašto se sterilizacija ženke psa preporučuje?

Postoje brojni razlozi zašto se sterilizacija ženke psa preporučuje.
Pre svega, sterilizacija smanjuje rizik od nekih ozbiljnih zdravstvenih problema kod ženki, kao što su infekcije i tumori materice, jajnika ili dojke.
Takođe, sterilizacija može pomoći u kontrolisanju reprodukcije pasa i smanjiti broj napuštenih pasa na ulicama i skloništima.
Sterilizacija može smanjiti agresivnost ženki i smanjiti njihovu sklonost da lutaju u potrazi za partnerom za parenje.
Sterilizacija može produžiti životni vek ženki pasa zbog smanjenog rizika od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kada je najbolje da se izvrši sterilizacija ženke psa?

Sterilizacija ženke može se izvršiti u bilo kom trenutku nakon što ženka dostigne polnu zrelost, obično sa oko šest meseci starosti. Međutim, mnogi veterinari preporučuju sterilizaciju i pre nego što ženka dostigne polnu zrelost, kako bi se smanjio rizik od nekih zdravstvenih problema i neželjene trudnoće.

Kako se izvodi proces sterilizacije ženke psa?

Postupak sterilizacije ženke obično se izvodi pod opštom anestezijom. Veterinar će napraviti mali rez u abdomenu i ukloniti jajnike i matericu. Nakon zahvata, ženka će biti pod nadzorom veterinarskog osoblja dok se ne probudi iz anesteze. Većina ženki se vraća kući istog dana.

Kako brinuti o psu posle sterilizacije?

Nakon procedure sterilizacije, psu će trebati malo vremena da se oporavi. Veterinar će vam nakon zahvata dati uputstva kako da brinete o ljubimcu, uključujući uputstva o ishrani i aktivnostima. Važno je da ograničite aktivnost vašeg psa tokom prvih nekoliko dana nakon procedure, kako biste sprečili otvaranje reza. Takođe je važno pratiti rez kako bi bili sigurni da pravilno zarasta i da nema znakova infekcije.

Koje su moguće neželjeni efekti sterilizacije ženke psa?

Kao i kod svake medicinske procedure, postoji nekoliko mogućih neželjenih efekata sterilizacije ženke. Međutim, većina neželjenih efekata je blaga i privremena. Neki psi mogu doživeti mučninu ili povraćanje nakon zahvata zbog anesteze. Moguće je i da će vaša ženka iskusiti bol ili nelagodnost tokom prvih nekoliko dana nakon zahvata. Neki psi takođe mogu da se ugoje nakon sterilizacije zbog smanjene aktivnosti i usporavanja metabolizma. Važno je da nakon procedure redukujete ishranu svog ljubimca kako biste sprečili gojaznost.

Sterilizacija ženke psa je bezbedna i efikasna procedura koja ima mnogo prednosti. Ova procedura smanjuje rizik od nekih zdravstvenih problema, neželjenih trudnoća i agresivnog ponašanja kod ženki tokom estrusa. Ako razmišljate o sterilizaciji vašeg ljubimca, razgovarajte sa svojim veterinarom o prednostima i rizicima ovog postupka.

Postavite nam pitanje

Tu smo za vas

Pročitaj još

skracivanje-zubi-kod-kunica
Glodari

Skraćivanje zuba kod kunića

Skraćivanje zuba kod kunića Skraćivanje zuba kod kunića je nešto o čemu morate razmišljati ukoliko posedujete kunića kao kućnog ljubimca. Prerasli zubi kod kunića su

kastracija-psa
Psi

Kastracija psa

Kastracija psa Kastracija psa mužijaka je operativni postupak koji uključuje uklanjanje testisa psa. Ovaj postupak veterinari često preporučuju kako bi se smanjio ili eliminisao nagon

Zabrinuti ste za vašeg ljubimca i imate pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte

Scroll to Top