Dermatološki pregled kućnih ljubimaca

dermatoloski-pregledi-kucnih-ljubimaca

Dermatološki pregled odnosto provera stanja na koži je jako značjna za zdravlje naših ljubimaca. Kao vlasnici kućnih ljubimaca, želimo da naši krzneni prijatelji budu zdravi i srećni. Jedno od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se kućni ljubimci suočavaju su problemi sa kožom. Problemi se mogu kretati od blagih iritacija do ozbiljnih infekcija koje zahtevaju lekarsku pomoć. Zato je važno da vodite vaše ljubimce na redovne dermatološke preglede.

Šta je dermatološki pregled?

Dermatološki pregled je detaljan pregled kože, dlake i noktiju vašeg ljubimca. Tokom kontrolnog pregleda, veterinar će tražiti bilo kakve znake problema sa kožom kao što su osipi, neravnine ili lezije. Oni će takođe proveriti da li postoje znaci infekcije kao što su crvenilo, otok ili curenje.

Zašto je dermatološki pregled kućnih ljubimaca važan?

Dermatološki pregled je važan jer omogućava veterinaru da rano uvidi bilo kakve probleme sa kožom pre nego što postanu ozbiljniji. Rano otkrivanje i lečenje može sprečiti širenje problema i izazvati veću nelagodnost vašem ljubimcu.

Šta se dešava tokom dermatološkog pregleda?

Tokom dermatološkog pregleda, veterinar će vas prvo pitati o medicinskoj istoriji vašeg ljubimca i o bilo kakvim simptomima koje oni možda imaju. Oni će zatim ispitati kožu, dlaku i nokte vašeg ljubimca koristeći mnoštvo alata kao što su lupa ili sredstvo za struganje kože. Takođe, mogu uzeti uzorke kože ili dlake vašeg ljubimca radi daljeg testiranja.

Koji su česti problemi sa kožom kod kućnih ljubimaca?

Postoji mnogo različitih tipova problema sa kožom koje kućni ljubimci mogu da iskuse. Neke od najčešćih su alergije, infekcije, paraziti i autoimuni poremećaji. Alergije mogu biti uzrokovane raznim faktorima kao što su hrana, polen ili ujed buva. Infekcije mogu biti uzrokovane bakterijama, gljivicama ili virusima. Paraziti kao što su buve i krpelji takođe mogu da izazovu probleme sa kožom. Autoimuni poremećaji se javljaju kada imuni sistem napadne zdrave ćelije u organizmu.

Kako se leče problemi sa kožom kod kućnih ljubimaca?

Tretman za probleme sa kožom zavisi od osnovnog uzroka. Na primer, ako vaš ljubimac ima infekciju, mogu im biti prepisani antibiotici ili antifungalni lekovi. Ukoliko vaš ljubimac ima alergiju, mogu im biti prepisani lekovi za smanjenje upale ili propisivanje posebne dijete. Paraziti se mogu lečiti lekovima ili tretmanima za prevenciju buva i krpelja. Autoimuni poremećaji mogu zahtevati dugoročno lečenje medikamentima za upravljanje simptomima.

Kako možete sprečiti probleme sa kožom kod svog ljubimca?

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste sprečili probleme sa kožom kod vašeg ljubimca. Prvo se uverite da je vaš ljubimac na zdravoj ishrani koja je bogata esencijalnim hranljivim materijama. Drugo, održavajte ljubimca čistim tako što ćete ih redovno kupati i četkati im krzno. Treće, koristite proizvode za prevenciju buva i krpelja da biste izbegli najezdu. Četvrto, držite ljubimca podalje od alergena kao što su polen ili određene namirnice. Na kraju, zakažite redovne dermatološke preglede za vašeg ljubimca.

Kada treba uraditi dermatološki pregled ljubimca?

Trebalo bi da uradite dermatološki pregled vašeg ljubimca ako primetite bilo kakve znake problema sa kožom kao što su svrab, crvenilo ili neravnine. Takođe bi trebalo uraditi pregled ukoliko vaš ljubimac ima istoriju problema sa kožom ili ako su u opasnosti da ih razvije zbog svoje rase ili načina života. Redovni dermatološki pregledi su važan deo održavanja zdravlja vašeg ljubimca. Otkrivanjem i lečenjem problema sa kožom u ranoj fazi možete sprečiti da postanu ozbiljniji. Ukoliko primetite bilo kakve znake problema sa kožom kod vašeg ljubimca, ne ustručavajte se da zakažete pregled kod veterinara koji je specijalizovan za dermatologiju.

Radno vreme

Svaki dan za nas je radni dan. Od 09h do 20h radnim danima i vikendom od 09h do 12h. Međutim tu smo za vas 24h ukoliko je situacija hitna.

Ponedeljak

09h-20h

Utorak

09h-20h

Sreda

09h-20h

Četvrtak

09h-20h

Petak

09h-20h

Subota

09h-12h

Nedelja

09h-12h

Hitni slučajevi

00h-24h

Zabrinuti ste za vašeg ljubimca i imate pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte

Scroll to Top