Endoskopija kod kućnih ljubimaca

endoskopija-kod-kućnih-ljubimaca

Endoskopija kod kućnih ljubimaca je procedura koja se koristi u medicini za ispitivanje unutrašnjih organa. Ovaj postupak se može primeniti i na kućne ljubimce. Endoskopija kod kućnih ljubimaca je bezbedan i neinvazivan način ispitivanja unutrašnjih organa i tkiva. Ova procedura se koristi za dijagnostikovanje problema u sistemu za varenje, respiratornom sistemu, urinarnom traktu i drugim unutrašnjim organima.

Kako se sprovodi  endoskopija kod kućnih ljubimaca?

Endoskopija se obično sprovodi pod opštom anestezijom kako bi se osigurala udobnost i bezbednost životinje. Tokom procedure, endoskop se ubacuje u telo kroz usta, nos ili anus. Endoskop je fleksibilna cev sa kamerom na kraju koja omogućava veterinaru da pregleda unutrašnje organe i tkiva. Kamera na kraju endoskopa omogućava veterinaru da vidi unutrašnje delove tela na monitoru.

Zašto je endoskopija važna za kućne ljubimce?

Endoskopija kod kućnih ljubimaca je važna jer omogućava veterinarima da dijagnostikuju probleme u sistemu za varenje, respiratornom sistemu, urinarnom traktu i drugim organima. Ova procedura može pomoći u otkrivanju tumora, upala, infekcija, krvarenja i drugih problema koje je teško dijagnostikovati na drugi način. Endoskopija takođe može pomoći u otkrivanju i uklanjanju stranih tela iz tela životinje.

Koji su simptomi koji ukazuju da je potrebna endoskopija kod kućnih ljubimaca?

Simptomi koji mogu ukazivati na potrebu za endoskopijom kod kućnih ljubimaca uključuju povraćanje, dijareju, gubitak apetita, gubitak težine, otežano disanje, kašalj, krvarenje iz nosa ili usta, često mokrenje ili otežano mokrenje. Ukoliko primetite neki od ovih simptoma kod vašeg ljubimca, obratite se svom veterinaru.

Kako se pripremiti za postupak endoskopije kod kućnih ljubimaca?

Priprema za endoskopiju kod kućnih ljubimaca obično podrazumeva post. Vaš veterinar će vam reći kada da prestanete da hranite ljubimca pre procedure. Oni će vam dati i uputstva kako da pripremite svog ljubimca za postupak. To može da uključuje davanje lekova ili ograničavanje pristupa hrani i vodi.

Koliko traje postupak endoskopija kod kućnih ljubimaca?

Trajanje endoskopije kod kućnih ljubimaca zavisi od vrste pregleda koji se sprovodi. Uobičajeno trajanje postupka je između 30 minuta i sat vremena. Međutim, ako se tokom revizije otkriju problemi koji zahtevaju dalju obradu, proces može potrajati duže.

Koliko je endoskopija bezbedna kod kućnih ljubimaca?

Endoskopija kod kućnih ljubimaca je bezbedna procedura kada je sprovodi iskusni veterinar. Kao i kod svake medicinske procedure, postoje rizici. Međutim, ti rizici su obično minimalni. Mogući rizici uključuju oštećenje tkiva tokom procedure, reakciju na anesteziju ili infekciju nakon zahvata.

Koliko traje oporavak posle endoskopije kod kućnih ljubimaca?

Oporavak posle endoskopije kod kućnih ljubimaca obično traje nekoliko sati do nekoliko dana. Vaš veterinar će vam nakon zahvata dati savete kako da brinete o svom ljubimcu. To može da podrazumeva ograničavanje hrane i vode nekoliko sati nakon procedure ili davanje lekova za oslobađanje od bolova ili upala.

Važno je da odaberete veterinara sa iskustvom u endoskopiji kod kućnih ljubimaca kako biste osigurali sigurnost i udobnost vašeg ljubimca tokom procedure. U pet Vet ambulanti posedujemo najsavremeniju opremu za endoskopiju i stručno osoblje koje će učiniti sve da ovaj postupak protekne sa minimalnim rizicima po zdravlje Vašeg ljubimca.

Radno vreme

Svaki dan za nas je radni dan. Od 09h do 20h radnim danima i vikendom od 09h do 12h. Međutim tu smo za vas 24h ukoliko je situacija hitna.

Ponedeljak

09h-20h

Utorak

09h-20h

Sreda

09h-20h

Četvrtak

09h-20h

Petak

09h-20h

Subota

09h-12h

Nedelja

09h-12h

Hitni slučajevi

00h-24h

Zabrinuti ste za vašeg ljubimca i imate pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte

Scroll to Top