Hirurški zahvati kod kućnih ljubimaca

hiriurćki-zahvati-kod-kućnih-ljubimaca

Hirurški zahvati kod kućnih ljubimaca su često neizbežni, bilo da se radi o sterilizaciji, kastraciji ili nekom drugom medicinskom zahvatu. Iako može biti stresno videti svog ljubimca pod anestezijom, važno je da znate da su ove procedure često od suštinskog značaja za zdravlje vašeg ljubimca.

Najčešćih hirurški zahvati kod kućnih ljubimaca su:

  • Sterilizacija i kastracija. Sterilizacija i kastracija su dva najčešća hirurška zahvata kod kućnih ljubimaca. Sterilizacija se vrši na ženkama i podrazumeva uklanjanje jajnika i materice. Kastracija se vrši na mužjacima i podrazumeva uklanjanje testisa. Oba ova postupka su veoma efikasna u sprečavanju neželjenih trudnoća i smanjenju rizika od određenih zdravstvenih problema. Tokom ovih operacija vaš ljubimac će biti pod opštom anestezijom. Nakon operacije, vašem ljubimcu će biti potrebno nekoliko dana oporavka. Važno je da osigurate da vaš ljubimac ima mirno mesto za oporavak i da se prdržavate saveta veterinara kako da se brine o njima nakon operacije.
  • Uklanjanje tumora. Uklanjanje tumora je još jedan uobičajeni hirurški zahvat kod kućnih ljubimaca. Tumori mogu biti dobroćudni ili maligni, a uklanjanje tumora može biti neophodno kako bi se sprečilo širenje ili ublažili simptomi povezani sa tumorom. Tokom operacije, hirurg će ukloniti tumor i okolno tkivo kako bi se osiguralo potpuno uklanjanje tumora. Vaš ljubimac će biti pod opštom anestezijom tokom operacije, a nakon operacije biće potrebno nekoliko dana da se oporavi.
  • Ortopedska hirurgija. Ortopedske operacije su često neophodne ukoliko ljubimac ima problema sa kostima ili zglobovima, kao što su prelomi kostiju, oštećenje zglobova ili istegnuće i kidanje ligamenata.. Tokom ovih operacija, vaš ljubimac će biti pod opštom anestezijom. Nakon operacije, vašem ljubimcu će biti potrebno nekoliko nedelja oporavka, tokom kojih će morati da ograniči svoju aktivnost, i moraćete da se pridržavate svih saveta veterinara kako da brine o ljubimcu tokom oporavka.
  • Stomatološke intervencije. Stomatološke intervencije su česte kod kućnih ljubimaca. Podrazumevaju uklanjanje zuba zbog karijesa ili drugih problema sa zubima, kao i popravku oštećenih zuba.. Tokom ovih operacija, vaš ljubimac će biti pod opštom anestezijom. Nakon operacije, vašem ljubimcu će biti potrebno nekoliko dana oporavka, tokom kojih će morati da jede meku hranu.

Postoperativna nega nakon hirurških zahvata

Nakon bilo koje vrste operacije, važno je da osigurate da vaš ljubimac dobije odgovarajuću postoperativnu negu. To može da uključuje davanje lekova protiv bolova, ograničavanje aktivnosti i obezbeđivanje udobnog i tihog mesta za oporavak. Važno je da se pridržavate uputstava veterinara kako da brinete o svom ljubimcu nakon operacije. Takođe, veoma su bitni i kontrolni pregledi kako bismo se uverili da se ljubimac pravilno oporavlja.

Rizici i komplikacije nakon hururških zahvata

Kao i kod svake vrste medicinske procedure, postoje rizici i komplikacije povezane sa hirurškim zahvatima kod kućnih ljubimaca. To može da uključuje reakciju na anesteziju, infekciju rane ili druge komplikacije povezane sa procedurom. Važno je da razgovarate sa svojim veterinarom o rizicima i komplikacijama povezanim sa bilo kojom operacijom planiranom za vašeg ljubimca. Vaš veterinar će moći da pruži detaljne informacije o tome šta da očekujete tokom i posle procedure.

Hirurški zahvati kod kućnih ljubimaca mogu biti stresni kako za ljubimce, tako i za njihove vlasnike, ali su često neophodni za zdravlje vašeg ljubimca. Mi u Pet Vet ambulanti za kućne ljubimce zajedno prolazimo sa Vama kroz ove neugodne trenutke i trudimo se da smo uvek tu za Vas i Vašeg ljubimca.

Radno vreme

Svaki dan za nas je radni dan. Od 09h do 20h radnim danima i vikendom od 09h do 12h. Međutim tu smo za vas 24h ukoliko je situacija hitna.

Ponedeljak

09h-20h

Utorak

09h-20h

Sreda

09h-20h

Četvrtak

09h-20h

Petak

09h-20h

Subota

09h-12h

Nedelja

09h-12h

Hitni slučajevi

00h-24h

Zabrinuti ste za vašeg ljubimca i imate pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte

Scroll to Top