Laboratorijske pretrage krvi i mokraće kućnih ljubimaca

laboratorijske-pretrage-krvi-i-mokraće-kućnih-ljubimaca

Laboratorijske pretrage krvi i urina kućnih ljubimaca su najbitniji pregledi vezani za zdravlje Vašeg ljubimca. Kao vlasnik kućnog ljubimca, želite da budete sigurni da je vaš krzneni prijatelj zdrav i srećan. Jedan od načina da se to uradi je da ih vodite na redovne preglede kod veterinara. Tokom ovih poseta, veterinar može preporučiti testove krvi i urina kako bi se procenilo zdravlje vašeg ljubimca.

Šta laboratorijske pretrage krvi i mokraće kućnih ljubimaca?

Testovi krvi i urina su dijagnostički alati koji pomažu veterinarima da procene celokupno zdravlje vašeg ljubimca. Testovi krvi podrazumevaju izvlačenje male količine krvi iz vene vašeg ljubimca i analizu krvi. Testovi urina podrazumevaju prikupljanje uzorka urina vašeg ljubimca i analizu abnormalnosti.

Zašto su testovi krvi i urina važni?

Testovi krvi i urina su važni jer mogu da otkriju zdravstvene probleme koji možda nisu vidljivi tokom fizičkog pregleda. Na primer, testovi krvi mogu da otkriju infekcije, anemiju, bolesti jetre i bubrega. Testovi urina mogu da otkriju infekcije urinarnog trakta, bolesti bubrega i dijabetes.

Kada vaš ljubimac treba da se odrade laboratorijske pretrage krvi i mokraće kućnih ljubimaca?

Veterinar može preporučiti testove krvi i urina tokom redovnog godišnjeg pregleda vašeg ljubimca ili ako posumnja na neka stanja i bolesti. Pored toga, ako je vaš ljubimac na dugoročnim lekovima ili ima hronično zdravstveno stanje, vaš veterinar može preporučiti redovne testove krvi i urina kako bi se pratilo njihovo zdravlje.

Šta možete da očekujete tokom procesa laboratorijske pretrage krvi i mokraće kućnih ljubimaca?

Tokom procesa laboratorijske pretrage krvi i mokraće kućnih ljubimaca, uzima se uzorak krvi ili urina vašeg ljubimca. Uzorci krvi se obično uzimaju iz vene u nozi ili vratu koristeći iglu. Uzorak urina skuplja se u sterilnoj posudi predviđenoj za tu namenu.

Kako treba da pripremite svog ljubimca za laboratorijske pretrage krvi i mokraće kućnih ljubimaca?

Pre procesa testiranja, važno je da sledite sva uputstva koja vam je dao veterinar. To može da podrazumeva post vašeg ljubimca na određeno vreme pre testa ili zadržavanje vode nekoliko sati pre testa urina. Pored toga, važno je da vaš ljubimac bude miran i opušten tokom procesa testiranja.

Šta se dešava posle testova?

Nakon završetka testova, mi ćemo analizirati rezultate i razgovarati o njima sa vama. Ako se otkriju abnormalnosti, možemo da vam preporučimo dodatne opcije testiranja ili lečenja. Pored toga, ako je vaš ljubimac već na lekovima, možemo prilagoditi  dozu ili promeniti terapiju na osnovu rezultata testa.

Ima li nekih rizika prilikom laboratorijske pretrage krvi i mokraće kućnih ljubimaca?

Postoje minimalni rizici u vezi sa testovima krvi i urina. Međutim, kao i kod svakog medicinskog zahvata, postoji mali rizik od infekcije ili krvarenja na mestu gde je krv izvučena. Pored toga, neki kućni ljubimci mogu doživeti blagu nelagodnost tokom procesa testiranja.

Kako možete da pomognete svom ljubimcu nakon testiranja?

Nakon testiranja, važno je da sledite sva uputstva koja vam je dao veterinar. To može da uključuje davanje lekova ili promenu režima ishrane. Važno je da se pridržavate svih naših uputstava, pratite ponašanje vašeg ljubimca i prijavite nam sve promene. Time možete da pomognete da vaš krzneni prijatelj ostane zdrav i srećan u godinama koje dolaze.

Radno vreme

Svaki dan za nas je radni dan. Od 09h do 20h radnim danima i vikendom od 09h do 12h. Međutim tu smo za vas 24h ukoliko je situacija hitna.

Ponedeljak

09h-20h

Utorak

09h-20h

Sreda

09h-20h

Četvrtak

09h-20h

Petak

09h-20h

Subota

09h-12h

Nedelja

09h-12h

Hitni slučajevi

00h-24h

Zabrinuti ste za vašeg ljubimca i imate pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte

Scroll to Top