Oftalmološki pregled kućnih ljubimaca

oftamolioški.pregledi-kod-kucnih-ljubimaca

Oftalmološki pregled kućnih ljubimaca omogućuje nam da pratimo jedan od najvažnijih čula kućnih ljubimaca, a to je njihov vid. Svi želimo da naši krzneni prijatelji budu zdravi i srećni. Baš kao i ljudi, i kućni ljubimci mogu da iskuse probleme sa očima koji mogu da utiču na njihov kvalitet života. Zato je važno da redovno vodite vašeg ljubimca na pregled očiju kod veterinara koji je specijalizovan za oftalmologiju.

Zašto je redovan oftalmološki pregled kućnih ljubimaca važan za kućne ljubimce?

Redovni oftalmološki pregledi su važni za kućne ljubimce jer mogu da pomognu u ranom otkrivanju problema sa očima. Mnoga stanja oka mogu se efikasnije lečiti ako se otkriju u ranoj fazi. Pored toga, neki problemi sa očima mogu da budu znak drugog zdravstvenog problema, pa rano otkrivanje može pomoći u sprečavanju ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Šta se dešava tokom pregleda očiju za kućne ljubimce?

Tokom pregleda očiju za kućne ljubimce, veterinar će obično početi ispitivanjem spoljašnjosti oka i predela oko očiju. Zatim će koristiti poseban instrument koji se zove oftalmoskop za ispitivanje unutrašnjosti oka, uključujući mrežnjaču i optički nerv. Veterinar, takođe, može da obavi druge testove, kao što je merenje proizvodnje suza ili provera da li ima glaukoma.

Koji su česti problemi sa očima kod kućnih ljubimaca?

Postoji nekoliko uobičajenih problema sa očima koje kućni ljubimci mogu da iskuse. Među njima su:

 • Konjuktivitis: predstavlja upalu konjuktive, tanke membrane koja prekriva beli deo oka i unutrašnjost podočnjaka.
 • Čir na rožnjači: javlja se u vidu otvorene rane na rožnjači.
 • Katarakta: predstavlja zamagljenje sočiva unutar oka, koje može da izazove probleme sa vidom.
 • Glaukom: stanje u kojem postoji povećan pritisak unutar oka, koji može da ošteti optički nerv i izazove gubitak vida.
 • Bolest mrežnjače: ovo je grupa stanja koja utiču na mrežnjaču, koja je deo oka koji oseća svetlost i šalje signale mozgu.

Kako se leče problemi sa očima kod kućnih ljubimaca?

Tretman za probleme sa očima kod kućnih ljubimaca zavisi od konkretnog stanja. U nekim slučajevima, mogu se prepisati lekovi da bi se smanjila upala ili lečila infekcija. Ako ljubimac ima glaukom, lečenje može da podrazumeva lekove za smanjenje pritiska unutar oka. U drugim slučajevima, operacija može biti neophodna, na primer u slučaju katarakte ili uklanjanja čira na rožnjači.

Kako sprečiti probleme sa očima kod kućnih ljubimaca?

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste sprečili probleme sa očima kod vaših ljubimaca:

 • Održavajte oči svog ljubimca čistim: Redovno brišite vlažnom krpicom oči vašeg ljubimca, pogotova ako primetite curenje iz oka.
 • Zaštita očiju vašeg ljubimca: Ako će vaš ljubimac biti u prašnjavom ili vetrovitom okruženju, razmislite o korišćenju zaštitne odeće za oči.
 • Hranite svog ljubimca zdravom ishranom: Zdrava ishrana može pomoći u sprečavanju nekih zdravstvenih problema, uključujući i one koji utiču na oči.
 • Redovno vežbanje: Vežbanje može pomoći da vaš ljubimac ostane na zdravoj težini, što može smanjiti rizik od razvoja određenih zdravstvenih problema.

Kada treba uraditi oftamološki pregled kućnih ljubimca?

Trebalo bi uraditi oftamološki pregled vašeg ljubimca ako primetite bilo kakve znake problema sa očima. Ovi znaci mogu da uključuju:

 •  Crvenilo ili otok oko oka,
 •  Curenje iz oka,
 •  Ukoliko ljubimac škilji ili trlja oko,
 • Promena boje oka,
 •  Problem sa vidom.

Pored toga, bilo bi dobro da zakažete redovan oftalmološki pregled za vašeg ljubimca čak i ako ne pokazuje znake problema sa očima. Mi u Pet Vet Vam Vam možemo  preporučiti koliko često vaš ljubimac treba da proverava zdravlje očiju na osnovu njihovih godina i opšteg zdravstvenog stanja. Preduzimanjem koraka za sprečavanje problema sa očima ili adekvatnim lečenjem ukoliko su problem već nastao, pomoći ćete da vaš krzneni prijatelj ima zdrav vid u godinama koje dolaze.

Radno vreme

Svaki dan za nas je radni dan. Od 09h do 20h radnim danima i vikendom od 09h do 12h. Međutim tu smo za vas 24h ukoliko je situacija hitna.

Ponedeljak

09h-20h

Utorak

09h-20h

Sreda

09h-20h

Četvrtak

09h-20h

Petak

09h-20h

Subota

09h-12h

Nedelja

09h-12h

Hitni slučajevi

00h-24h

Zabrinuti ste za vašeg ljubimca i imate pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte

Scroll to Top