Preventivna vakcinacija kućnih ljubimaca

preventivna-vakcinacija-kucnih-ljubimaca

Zašto je važna preventivna vakcinacija kućnih ljubimaca?

Preventivna vakcinacija kućnih ljubimca je veoma važna zato što su oni  podložni raznim bolestima, i baš zbog toga je od velike važnosti za njihovo zdravlje. Vakcinacija je najučinkovitija metoda prevencije zaraznih bolesti kod kućnih ljubimaca. Prevencija je uvek bolja opcija od lečenja. Vakcine su napravljene da ojačaju imunološki sistem vašeg ljubimca kako bi mogao efikasno da odgovori na infekciju ako do nje dođe.
Takođe, kada vakcinišete svog ljubimca, to ne samo da pomaže u zaštiti njihovog zdravlja, već pomaže u smanjenju rizika od širenja zaraznih bolesti na druge kućne ljubimce ili na ljude. Pravovremena vakcinacija je ključna za očuvanje zdravlja vašeg ljubimca, a redovna poseta veterinaru će pomoći u praćenju njihovog zdravlja i identifikovanju bilo kakvih zdravstvenih problema u ranoj fazi.

Preventivna vakcinacija pasa

Prevencija je ključna za održavanje zdravlja vašeg psa. Preventivna vakcinacija pomaže u sprečavanju raznih bolesti koje mogu biti opasne i potencijalno smrtonosne za pse. Ovo je posebno važno jer psi mogu biti izloženi mnogim zaraznim bolestima koje se mogu preneti od drugih pasa ili drugih vrsta životinja, a neke od tih bolesti mogu se preneti i na čoveka. Preventivna vakcinacija štiti vašeg psa od različitih bolesti kao što su besnilo, parvovirus, hepatitis, leptospiroza i drugih infektivnih bolesti koje su opasne za pse. Vakcine pomažu u stvaranju imuniteta kod vašeg psa protiv ovih bolesti i smanjuju rizik od infekcije. Vakcinacija ne samo da štiti vašeg psa od bolesti, već i pomaže u sprečavanju širenja bolesti među psima. Kada se veći broj pasa vakciniše, rizik od širenja bolesti smanjuje se zbog kolektivnog imuniteta. Takođe, preventivna vakcinacija je ekonomski opravdana jer je znatno jeftinija od lečenja i brige o psu koji boluje od bolesti koja se mogla sprečiti pravovremenom vakcinacijom.

Bolesti koje se mogu sprečiti preventivnom vakcinacijom pasa

  • Besnilo: Besnilo je smrtonosna bolest koju izaziva virus i prenosi se na pse ugrizom zaražene životinje. Vakcina protiv besnila sprečava infekciju virusom besnila i zahteva obavezno vakcinisanje pasa u mnogim zemljama.
  • Parvoviroza ili mačija kuga: Parvoviroza je zarazna bolest koja se prenosi izlučevinom obolele životinje i može biti smrtonosna. Bolest se pojavljuje uglavnom kod nevakcinisanih štenaca. Ukoliko je majka redovno vakcinisana, štenci će biti zaštićeni do oko 45-og dana života. Ukoliko majka nije vakcinisana, štenci se mogu inficirati i pre rađaja. Parvovirus se takođe može javiti kod odraslih pasa, ali sa lakšom kliničkom slikom. Vakcina protiv parvoviroze je uobičajena u redovnom vakcinalnom programu i pomaže u sprečavanju bolesti.
  • Hepatitis: Hepatitis je virusna bolest koja može dovesti do oštećenja jetre i drugih organa. Kod mladih pasa bolest može imati brz tok sa smrtnim ishodom. Odrasli psi mogu nositi virus u sebi bez izraženih simptoma. Vakcina protiv hepatitisa je takođe deo redovnog vakcinalnog programa.
  • Bordeteloza: Bordeteloza, poznata i kao kašalj pasa, je respiratorna infekcija koja se prenosi preko vazduha. Pogađa čitav respiratorni sistem, od gornjig disajnih puteva do pluća. Može dovesti i do smrtnog ishoda.
  • Leptospiroza: Leptospiroza se obično prenosi putem urina zaraženih životinja, poput glodara, i može se naći u kontaminiranoj vodi, zemlji ili hrani. Infekcija može dovesti do oštećenja bubrega, pa čak i do smrti psa.

Sve ove bolesti mogu se sprečiti preventivnom vakcinacijom vašeg ljubimca. U nekim zemljama vakcinacija protiv besnila i drugih bolesti je zakonska obaveza.
Preventivna vakcinacija je izuzetno važna za zdravlje vašeg psa. Obratite se svom veterinaru kako bi dobili savet o tome koje vakcine su potrebne za vašeg psa i u kojim intervalima ih treba primati.

Preventivna vakcinacija mačaka

Prevencija je ključna kada je u pitanju zdravlje mačaka, a vakcinacija je jedan od najvažnijih načina zaštite od različitih bolesti. Postoje mnoge vakcine za mačke, a neke od najvažnijih uključuju:

Vakcina protiv panleukopenije

Ili vakcina protiv mačije kuge, opasne i često smrtonosne bolest kod mačaka. Mačija Panelekopenija je virusno obolenje izazvano parvovirusom. Najčešće napada gastrointestinalni trakt. Poznata je i kao mačiji štenećak. Bez lečenja mortalitet je ogroman. Bolest je izuzetno zarazna. Najčešće pogođa nevakcinisane mačke starosti između 3 i 5 meseci.

Vakcina protiv besnila

Besnilo je opasna bolest koja kod mačaka ima smrtni ishod jer lek ne postoji. Besnilo je virusna bolest koja pogađa mozak i kičmenu moždinu sisara. Mačke se besnilom zaražavaju ujedom zaražene životinje. Besnilo je zoonotska bolest, što znači da je divlje životinje, kao i mačke i psi, mogu preneti na ljude.

Vakcina protiv herpesa i kalici virusa

Herpes i Kalici virus su dva od najčešćih uzročnika respiratornih bolesti kod mačaka. Od ovih oboljenja mogu da obole mačke svih starosnih kategorija, ali nešto češće se javlja kod mačića kod kojih još uvek nije formiran kompletan imuni sistem.

Vakcina protiv leukemije mačaka

Leukemija mača dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući tumor. Još nerođeni mačići se mogu inficirati u materici ukoliko je majka nosilac virusa. Takođe se mogu inficirati njenim mlekom. Prenošenje sa mačke na mačku dešava se jedino kada postoji produžen blizak kontakt između mačaka. Virus se nalazi u pljuvački inficirane mačke i veoma brzo umire kada se nalazi izvan tela. Ovo znači da je potrebno uzajamno lizanje, zajedničko hranjenje iz iste posude ili ugriz da bi infekcija bila preneta na drugu mačku.

Vakcina protiv hlamidioze

Hlamidija izaziva infekciju gornjih delova respiratornog trakta i oka kod mački. Najčešći simptom je konjuktivitis – iscedak i upala tkiva oko oka, otežano disanje i iscedak iz nosa. Preporučuje se vakcinacija mački koje su pod visokim rizikom, ali nije deo standardnog protokola vakcinacije.

Vakcinacija mačaka treba da počne dok su još male. Obratite se svom veterinaru kako biste utvrdili koje su vakcine najvažnije za vašu mačku. Važno je da se vaša mačka vakciniše redovno kako bi se održalo njeno zdravlje i osigurala zaštita od različitih bolesti.

Preventivna vakcinacija kunića

Preventivna vakcinacija kućnih kunića je važna mera zaštite njihovog zdravlja. Postoji nekoliko vakcina koje se preporučuju za kuniće, a među najvažnijima su vakcine protiv miksomatoze i virusnog hemoragičnog oboljenja (VHB). Miksomatoza je virusna bolest koja može biti fatalna za kuniće. Virus se obično prenosi ubodom insekta, poput komarca ili buva, ili indirektnim kontaktom s inficiranim materijalom, poput hrane ili vode. Simptomi mogu uključivati oticanje lica, ušiju i genitalija, groznicu i umor. Virusno hemoragično oboljenje (VHB) je još jedna vrlo ozbiljna bolest kod kunića koja može biti smrtonosna. Uzrokuje je virus koji se širi kontaktom s inficiranim životinjama, predmetima ili insektima. Simptomi mogu uključivati groznicu, gubitak apetita, krvarenje i neurološke probleme. Vakcine se daju jednom godišnje, iako se neke vakcine za VHB mogu davati i svakih šest meseci. Osim vakcinacije, važno je da kunići žive u čistim uslovima i da se izbegava kontakt s drugim životinjama koje mogu biti nosioci bolesti.

 

Radno vreme

Svaki dan za nas je radni dan. Od 09h do 20h radnim danima i vikendom od 09h do 12h. Međutim tu smo za vas 24h ukoliko je situacija hitna.

Ponedeljak

09h-20h

Utorak

09h-20h

Sreda

09h-20h

Četvrtak

09h-20h

Petak

09h-20h

Subota

09h-12h

Nedelja

09h-12h

Hitni slučajevi

00h-24h

Zabrinuti ste za vašeg ljubimca i imate pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte

Scroll to Top