Rendgenologija kod kućnih ljubimaca

rendgenologija

Rendgenologija kod kućnih ljubimaca je veoma važna dijagnostička metoda koja se koristi u veterinarskoj medicini. Ova metoda omogućava veterinarima da pregledaju kosti, organe i druge unutrašnje strukture životinja i otkriju moguće probleme. Rendgenologija može da otkrije prelome kostiju, tumore, upale, infekcije, deformitete i druge probleme. Takođe se koristi za praćenje napretka lečenja i procenu efekta terapije.

Kako se obavlja rendgenologija kod kućnih ljubimaca?

Pre nego što se obavi rendgenski pregled, životinja obično mora biti pripremljena. To može da uključuje post, ograničavanje hrane ili vode ili primenu kontrastnog agensa. Nakon toga, životinja se na rendgenskom stolu pozicionirana u odgovarajući položaj. Veterinar će zatim aktivirati rendgenski aparat i napraviti snimak.

Da li je rendgen štetan za kućne ljubimce?

Rendgenski pregled nije štetan za kućne ljubimce ako se pravilno obavlja. Aparat proizvodi minimalnu količinu radijacije koja je potrebna za dobijanje kvalitetne slike. Takođe, kućni ljubimci su obično zaštićeni olovnom keceljom kako bi se smanjila izloženost radijaciji.

Koliko često se preporučuje rendgenski test?

Preporuka za rendgenski pregled zavisi od vrste životinje, starosti i stanja zdravlja. Mlađim životinjama obično nisu potrebni redovni rendgenski pregledi ukoliko ne postoji sumnja na neki problem. Starijim životinjama i životinjama sa hroničnim zdravstvenim problemima mogu biti potrebni redovni rendgenski pregledi kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje.

Koje su prednosti rendgena kod kućnih ljubimaca?

Rendgen ima mnogo prednosti u veterinarskoj medicini. Ova metoda je brza i jednostavna za izvođenje i omogućava veterinarima da brzo dijagnostikuju probleme kod kućnih ljubimaca. Takođe, rendgenski snimci su veoma detaljni i omogućavaju veterinarima da vide unutrašnje strukture tela koje nisu vidljive golim okom.

Rendgenologija kod kućnih ljubimaca – neželjene posledice rendgenskog pregleda

Neželjena dejstva rendgenskih pregleda su veoma retka kod kućnih ljubimaca. Međutim, moguće nuspojave uključuju alergijske reakcije na kontrastni agens ili oštećenje kože usled dugotrajne izloženosti radijaciji.

Koliko traje rendgenski pregled?

Trajanje rendgenskih pregleda zavisi od vrste životinje i broja skeniranja koja se moraju napraviti. Obično je potrebno od nekoliko minuta do pola sata. Nakon toga, veterinar će analizirati snimak i dati dijagnozu.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice u vezi sa zdravljem vašeg ljubimca, možete nas kontaktirati kako biste utvrdili da li je potreban rendgenski pregled.

Radno vreme

Svaki dan za nas je radni dan. Od 09h do 20h radnim danima i vikendom od 09h do 12h. Međutim tu smo za vas 24h ukoliko je situacija hitna.

Ponedeljak

09h-20h

Utorak

09h-20h

Sreda

09h-20h

Četvrtak

09h-20h

Petak

09h-20h

Subota

09h-12h

Nedelja

09h-12h

Hitni slučajevi

00h-24h

Zabrinuti ste za vašeg ljubimca i imate pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte

Scroll to Top